تفاوت سدیشن و بیهوشی برای کودکان

آرامبخشی و بیهوشی در دندانپزشکی کودکان از روش‌های شناخته شده و مفید در درمان دندان کودکان است. کودکانی که به دلایل مختلفی چون سن کم، ناتوانی ذهنی یا جسمی و ترس و اضطراب زیاد نمی‌تواند روی یونیت دندانپزشکی بنشینند و با دندانپزشک همکاری کنند، بهتر است یکی از این روش‌ها را برای درمان دندان خود انتخاب کنند.

به تعویق انداختن درمان دندان کودکان به دلیل ترس والدین از دندانپزشکی و روش‌های مختلف می‌تواند خطرات جبران ناپذیری در آینده دهان و دندان کودک ایجاد کند. در این مقاله سعی شده است که در مورد تفاوت سدیشن و بیهوشی و در مورد داروی سدیشن چیست؟ اطلاعات کافی به شما عزیزان داده شود پس با ما همراه باشید.

سدیشن ( آرامبخشی ) یا بیهوشی کدام را انتخاب کنیم ؟

انتخاب بهترین متخصص دندانپزشکی کودکان در یزد و بهترین روش برای درمان دندان‌های کودکان از موضوعاتی است که بیشتر والدین با آن درگیر هستند. پیشنهاد روش آرامبخشی ( سدیشن ) و بیهوشی توسط دندانپزشک کودکان ممکن است والدین را دچار سردرگمی و اضطراب کند چرا که بسیاری از والدین از این نوع درمان‌ها آگاهی ندارند و در بیشتر مواقع این دو درمان را با یکدیگر اشتباه می‌گیرند. بارها والدین بعد از شنیدن نام آرامبخشی یا سدیشن از دندانپزشک سوال پرسیده‌اند که آیا این درمان همان بیهوشی است یا نه؟ چرا که هنوز بسیاری تفاوت بین این دو درمان را نمی‌دانند پس در ادامه با ما همراه باشید تا از تفاوت سدیشن و بیهوشی در دندانپزشکی بیشتر آگاهی پیدا کنید.

ابتدا باید بدانید که تشخیص اینکه کدام روش برای کودک مناسب است بر عهده متخصص دندانپزشکی کودکان و بعد متخصص بیهوشی است که بعد از ارزیابی دندان‌های کودک و وضعیت سلامتی او بهترین روش را برای کودک به والدین پیشنهاد می‌کنند. معیارهای مختلفی مثل تعداد دندان ترمیمی، مدت زمان مورد نیاز، وضعیت جسمانی و ذهنی کودک و … برای انتخاب این روش‌ها استفاده می‌شود. در هرکدام از روش‌ها متخصص دندانپزشکی کودکان سعی می‌کند با سریعترین عملکرد و در زمان کوتاه، بهترین عملکرد را داشته باشد و درمان دندان‌های کودک را انجام دهد.

شاید انتخاب آرامبخشی و بیهوشی دست شما والدین نباشد و از این بابت ترس و استرس داشته باشید اما مهمترین وظیفه شما والدین انتخاب بهترین و باتجربه‌ترین متخصص دندانپزشکی کودکان است تا با خیالی آسوده کار درمان را به او بسپارید.

برای درک کامل تفاوت سدیشن و بیهوشی فاکتورهای زیر را یک به یک بررسی می‌کنیم:

  1. تنفس کودک
  2. داروهای زمانی
  3. زمان درمان
  4. حالت کودک
  5. مکان انجام درمان
  6. عوارض آرامبخشی و بیهوشی
  7. متخصص بیهوشی و آرامبخشی

تنفس کودک

در درمان دندانپزشکی به روش بیهوشی کودک دیگر خود نفس نمی‌کشد و تنفس کاملا با دستگاه بیهوشی است اما در درمان دندانپزشکی با آرامبخشی، کودک چون در خواب است، خود نفس می‌کشد و وابسته به دستگاه نیست. در این روش فاکشن قلبی دست نخورده باقی می‌ماند و مداوم وضعیت کودک توسط مانتیورینگ چک می‌شود. در روش سدیشن یا آرامبخشی کودک یکی از سطوح مختلف آرامبخشی یعنی عمیق، متوسط یا خفیف را به تشخیص متخصص بیهوشی و دندانپزشک تجربه می‌کند.

داروها

داروهایی که در بیهوشی استفاده می‌شود از گروه مخدرها هستند و کودک بلافاصله بعد از دریافت بی‌هوش می‌شود و بعد از اتمام درمان به هوش آمده و چیزی از روند درمان را به یاد نخواهد داشت.

اما داروی سدیشن چیست؟ داروهایی که در آرامبخشی یا سدیشن به کودکان داده می‌شود از گروه آرامبخش‌ها یا خواب‌آورها است البته در صورت تشخیص متخصص بیهوشی داروهای ضد اضطراب‌ هم به کودک داده می‌شود. در این روش کودک به خواب می‌روند و بعد از اتمام کار بیدار شده و چیزی از روند درمان به خاطر نخواهد داشت. آیا می‌دانید عوارض سدیشن برای کودکان چیست؟

زمان درمان

در بیهوشی در دندانپزشکی به دلیل استفاده از داروهای بیهوشی دندانپزشک می‌تواند بدون محدودیت و در مدت زمان طولانی کار دندان کودک را انجام دهد. اما زمان کار در آرامبخشی یا سدیشن کمتر و محدودتر است و متخصص دندانپزشکی کودکان باتجربه و حرفه‌ای سعی می‌کند در حداقل زمان ممکن و با سرعت کار بالا دندان‌های کودک را با کیفیت مناسبی ترمیم کند. در روش سدیشن دندانپزشک به دلیل محدویتی که در زمان انجام کار دارد باید بسیار حرفه‌ای باشد تا کنترل آب بهتری را برای کودک انجام دهد.

البته در نظر داشته باشید یک متخصص دندانپزشکی کودکان تمام تلاش خود را می‌کند تا در حداقل زمان ممکن چه در بیهوشی و چه در آرامبخشی کار دندان کودک را به اتمام برساند.

حالت کودک

در دندانپزشکی بیهوشی کودکان، نوزاد کاملا بیهوش است و دردی را احساس نمی‌کند، بنابراین به تحرکات دردناک واکنش نشان نمی‌دهد، کامل به کودک اجازه می‌دهد بدون محدودیت کار خود را انجام دهد. ولی در آرامبخشی در دندانپزشکی، چون کودک به خواب رفته است بنابراین طبیعی است که به تحریکات دردناک واکنش نشان دهد. مثلا دست دندانپزشک را پس بزند، گریه کند و دست یا پای خود را تکان دهد. که در این مواقع به تشخیص متخصص بیهوشی ممکن است داروی بی‌حسی کودک تمدید شود.

البته باید بدانید در روش آرامبخشی یا سدیشن کودکان به خواب می‌روند و با وجود واکنش نشان دادن به درد ولی بعد از بیدار شدن هیچ کدام از آن دردها را به یاد نخواهند داشت.

مکان انجام درمان

انجام درمان دندانپزشکی تحت آرامبخشی و بیهوشی حتما باید در بیمارستان یا یک کلینیک مجهز انجام شود و انجام آن در مطب اصلا توصیه نمی‌شود.

عوارض آرامبخشی و بیهوشی

به این نکته باید توجه کنید که هیچ کدام از اقدامات و درمان‌های دندانپزشکی بدون عوارض نیست و بستگی به نوع آن کمتر یا بیشتر است. دندانپزشکی در خواب و دندانپزشکی در بیهوشی نیز از این قضیه جدا نیست البته که مزایای این درمان‌ها از عوارض آن‌ها کمتر است. البته قبل از شروع درمان متخصص دندانپزشکی و متخصص بیهوشی در رابطه با این موضوع با شما صحبت می‌کنند و نگرانی شما را بر طرف می‌سازند.

اگر بخواهیم به طور کلی در مورد عوارض بیهوشی در کودکان صحبت کنیم باید بگوییم هزینه بالای این درمان در کنار خطرناک بودن آن برای کودکان زیر ۴ سال و همچنین احتمال بروز مشکلات روان‌شناختی در کودکان از عوارض مهم این درمان است. در طرف مقابل احتمال خطر اسپاسم ریه از عوارض سدیشن برای کودکان خواهد بود.

متخصص بیهوشی و آرامبخشی

متخصصین بیهوشی به همراه تیم خود آماده هستند تا برحسب تشخیص متخصص دندانپزشکی کودکان و آزمایشات و مشاوره‌هایی که از کودک می‌گیرند بهترین و مناسب‌ترین درمان را برای کودک انتخاب کنند.یکی از مزیت‌های درمان تحت آرامبخشی استفاده از دستگاه مانیتورینگ قلبی و ریه است که در طول مدت درمان که کودک خواب است و خود نفس می‌کشد، تیم بیهوشی و آرامبخشی کامل علائم کودک را بررسی می‌کنند.

نمونه کار آرامبخشی دندانپزشکی کودکان - دکتر فائزه فتوحی
بازسازی دندان‌های زهرا تحت آرامبخشی

سخن پایانی

با تحقیق و بررسی متخصص دندانپزشکی کودکان خود را انتخاب کنید و کامل به دندانپزشک کودک خود اعتماد کنید تا مناسب‌ترین و بهترین روش درمان را برای کودک شما انتخاب کند. برای آگاهی خودتون نسبت به روش‌های مختلف درمان در دندانپزشکی کودکان می‌توانید مقالات ما را مطالعه کنید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید